O zlatém telátku

Joseph Haltrich



Byl jednou jeden starý sedlák, který jednoho dne vzal pluh a volky a jel orat pole. Oral a oral dlouho, předlouho, když tu vyoral velkou truhlu. „Copak je asi uvnitř?“ pomyslel si. Inu, rád by to věděl, ale truhla byla zamčená! Visel na ní velký zámek, a tak šel pro zámečníka, který si vzal obrovský svazek klíčů a šel s ním.

Na poli vzal zámečník do ruky ten největší klíč a ten zrovna pasoval, a tak truhlu odemknul. Co vidí? Ve truhle byla další a menší truhla a ta byla také zamknutá, a tak vzal další klíč a odemknul ji. Uvnitř byla opět o něco menší truhla a tímto způsobem to šlo dál. V každé následující truhle byla další truhla a vždy ještě krásnější než ta předešlá, až nakonec narazili na malou zlatou truhličku, ale k té neměl zámečník žádný klíč, tak vzal zlatý špendlík, udělal z něj klíček a truhličku otevřel.

Nyní konečně ten velký zázrak uviděli! Uvnitř bylo malinké zlaté telátko, které si, zatímco čekalo, až ho někdo najde, ukousalo ocásek na malý pahýlek.

Inu, kdyby ten pahýlek byl delší, možná by byla delší i tahle báchorka. [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Vom alten Bauer“ je ze sbírky pohádek „Sächsische Volksmärchen aus Siebenbürgen“ (1856) německého filologa a folkloristy Josepha Haltricha (22.07.1822 - 17.05.1886). Z němčiny přeložila a pro vaši potěchu po svém převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková