Bílá paní na Pielbergu

Bratři Grimmové



U Annabergu [pozn1] v Míšeňské marce se před městem tyčí vysoká hora, kterou místní nazývají Pielberg [pozn2]. Povídá se, že před dávnými časy tu měli upálit krásnou ženu, která pak po smrti nenašla pokoje.

Tato bílá paní se často zjevuje za plného slunce v pravé poledne, aby ji nikdo nemohl vidět, a to v podobě půvabné ženy se skvostnými, vzadu svázaným zlatými vlasy. [pozn3]




Poznámka 1 - Na saské straně Krušných hor na návrších Pöhlbergu (832 m n.m.), Schreckenbergu (694 m n.m.) a Schottenbergu (637 m n.m.) se rozkládá staré hornické město Annaberg-Bucholz. Už v roce 1491 narazili havíři při svém kutáni na stříbrnou žílu na Schreckenbergu, a tak tu byla na rozkaz tehdejšího saského vládce v roce 1496 založena hornická osada, která dostala už v roce 1497 městská práva a rok na to se měšťané mohli chlubit právem razit mince. Díky bohatství, které plynulo ze stříbrné rudy, byl Annaberg v druhé polovině 16.století po Freibergu druhé největší saské město. Jak upadala v 17.století sláva rudného hornictví, dostával se do popředí textilní průmysl, zvláště výroba krajek a prýmkářství proslavila Annaberg široko daleko. Mezinárodní paličkářská sympozia se tu konají každoročně dodnes a dobrodince Barboře Uthmann, která kdysi dávno světu krásu annabergských krajek ukázala, postavili vděční občané na náměstí sochu.
Poznámka 2 - Horu Pielberg (832 m n.m.), které se dnes jmenuje Pöhlberg, najdete na saské straně Krušných hor východně od dvojměstí Annaberg-Buchholz. Zaujme vás svou zajímavou stavbou, je to totiž erozivní zbytek bazaltického tělesa, a protože v jeho severní části byl kdysi kamenolom, můžete se i dnes kochat krásou obnažených čedičových sloupů. Kdo by neměl pochopení pro přírodní krásy, může navštívit zdejší výletní restauraci s 35 m vysokou rozhlednou z roku 1897, ze které při dobrém počasí uvidí až do Auersbergu na západě, do Chemnitzu na severu, na Hirstein na východě a na jihu před ním bude ležet hřeben Krušných hor s vrcholky Fichtelbergu a Klínovce.
Poznámka 3 - Lidová pověst „Pielberg“ (DS 11) je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů „Deutsche Sagen“ (1816-1818). Pro vaše potěšení z němčiny přeložila a po svém převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková