Jak jedna dostala dárky

Joseph Haltrich



Byla jednou jedna dívka, krasavice k pohledání, a tak není divu, že se do ní zakoukali hned dva mládenci; jeden bohatý a druhý chudý. Každý si ale myslel, že on je ten pravý, a říkal tomu druhému: „Mě má raději! Mě má raději!“ Tak dlouho se svářili a poštívali, až se nakonec domluvili, že jí oba koupí dárek. A za ženu ji dostane ten, jehož dárku si bude více cenit. A bylo to!

Ten bohatý šel a koupil opravdu krásný a drahý kabát, zatímco ten chudý měl jen na pár nových bot.

Když šla příští neděli dívka do kostela, oba miláčci ji již vyhlíželi, aby viděli, čí dárek má ve větší vážnosti. Toho dne byl opravdový nečas, cesta ke kostelu byla rozblácená, a tak si dívka, jak už to ženy tak dělávají, nový kabát podkasala, aby si ho neumazala. Když to ten bohatý viděl, srdce se mu tetelilo radostí a myslel si, že má vyhráno.

Jenomže před kostelními dveřmi se dívka najednou zastavila, sehnula se a podolkem drahocenného kabátu si začala čistit bláto z nových bot. Když to ten chudý viděl, zaradoval se a vykřiknul: „Já jsem vyhrál! Já jsem vyhrál!“

Boháč odtáhl s dlouhým nosem a tu krasavici tenkrát dostal za ženu ten chudý chasník.

Nu teď víte, proč dívky vždy tak dlouho otálejí před kostelními dveřmi? Inu, aby svým miláčkům ukázaly, zda se jim líbí víc nový kabát nebo boty! [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Die Geschenke der beiden Liebhaber“ je ze sbírky pohádek „Sächsische Volksmärchen aus Siebenbürgen“ (1856) německého filologa a folkloristy Josepha Haltricha (22.07.1822 - 17.05.1886). Z němčiny přeložila, pro vaši potěchu po svém převyprávěla a poznámkami opatřila Jitka Vlk Martináková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková