Jak se zajíc poměl s liškou

Anonym



Byl jednou jeden kurážný zajíc a ten se vydal k liščí k noře a zeptal se liščat: „Kdepak je vaše matka?“ Liščata se ptala: „A copak od ní chceš?“ Zajíc řekl: „Inu, rád bych se s ní dobře poměl.“

Druhý den byl ten zajíc zase tady a ptal se: „Kdepak je vaše matka?“ Liščata byla zase zvědavá a ptala se: „A copak od ní chceš?“ Zajíc opět odpověděl: „Inu, rád bych se s ní dobře poměl.“ Když se liška vrátila večer domů, mladí jí to vyprávěli.

Třetího dne si liška lehla do úkrytu a čekala. Zajíc opravdu přišel a opět se zeptal: „Kdepak je vaše matka?“ Liščata se ptala: „A copak od ní chceš?“ Zajíc řekl: „Inu, rád bych se s ní dobře poměl.“ Liška na nic nečekala a po zajíci vyrazila. Ale ten byl čiperný a rychlý jako blesk, protáhnul se jedlovou vidlicí, liška vlítla za ním, ale byla příliš velká a zůstala tam vězet. To bylo zajíci vhod, přiběhnul k ní a pěkně se s ní několikrát poměl.

Když měl zajíc dost, utíkal na břeh jezera, kde našel vyhořelý pařez. Vlezl dovnitř a pěkně se vyválel v černých sazích, jen prsa si nechal bílá. Pak skočil do loďky, vzal veslo a vesloval po jezeře.

Za nějakou chvíli přiběhnul rozzuřený lišák, který sledoval zaječí stopy a zeptal se: „Hej ty, černý převozníku, neviděl jsi tu běžet křivonohého zajíce?“ Zajíc odvětil: „Viděl, viděl! Zrovna před chvíli jsem ho vezl na druhou stranu. Vyprávěl mi veselou historku, jak se dobře poměl s nějakou liškou!“

Liška z lesa zoufale volala: „Bože, teď už to ví celý svět!“ [pozn1]




Poznámka 1 - Velmi rozvernou finskou lidovou pohádku „Der Hase vergewaltigt die Füchsin“ z němčiny přeložila, pro vaši potěchu po svém převyprávěla a poznámkami opatřila Jitka Vlk Martináková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková