Friedrich Barbarossa na hoře Kyffhäuser

Bratři Grimmové



O tomto císaři se vypráví mnoho příběhů. Neměl nikdy zemřít, nýbrž být po všechny časy mladý; také žádný jiný pravý císař po něm neměl už nikdy přijít. Posud sedí skrytý v hoře Kyffhäuser[pozn1], a když vychází ven, pověsí svůj štít na suchý strom a ten se rázem zazelená a k životu vrátí.

Občas si povídá s lidmi, kteří do hory chodí, občas se nechává mimo úkryt vidět. Obyčejně však sedí na lavici u kulatého kamenného stolu, hlavu položenou v dlaních a spí, a hlavou prý neustále pohybuje a mžiká očima. Má dlouhý vous, který mu podle jedněch skrze kamenný stůl prorůstá, podle druhých roste dokola kolem stolu, takto se probudí, když mu vous třikrát kolem stolu obroste, zatím je však jen dvakrát kolem dokola otočen.

Jeden sedlák, který roku 1699 z vesnice Reblingen do Nordhausenu[pozn2] vezl obilí, byl jedním malým mužíkem do hory odveden, tam musel svoje zrní vysypat a pytle zlatem naplnit. Sedlák viděl i císaře sedět nepohnutě za stolem. Také jeden ovčák, který si kdysi pískal písničku, a ta se císaři zalíbila, byl odveden trpaslíkem dovnitř, kde seděl císař a zeptal se ho: „Létají kolem hradu ještě krkavci?“ A když byl od ovčáka kladnou odpověď obdržel, zvolal: „Tak to musím dalších sto let spát.“[pozn3]




Poznámka 1 - Kyffhäuser je zalesněná hora 470 m n.m. a nalézá se v centrálním Německu, na hranici spolkových zemí Sasko-Anhaltsko a Duryňsko. Jsou na ní zříceniny dvou hradů: Rothenburgu (ze 7.st.) a Kyffhausenu (12 st.) Patří mezi bájné hory, uvnitř kterých spí slavný vojevůdce (zde Fridrich Barbarossa) s celým vojskem a probudí se, až bude národu nejhůře.
Poznámka 2 - Městečko Nordhausen najdete ve spolkové zemi Duryňsko, když se vydáte z Erfurtu cca 80 km na sever silnicí č.4.
Poznámka 3 - Pověst "Friedrich Rotbar auf dem Kyffhäuser" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková