Buvolí kráva a rybka

Joseph Haltrich



Byla jednou jedna obrovská buvolí kráva a ta měla velkou žízeň, a tak zašla k potůčku a pila a pila, až to jednomu přišlo, že nikdy pít nepřestane. V tom potůčku žila ukrytá mezi kamením drobounká a čiperná rybka, která se měla k obavám a ke strachu, že buvolí kráva vypije všechnu vodu, a tak na ni zavolala: „Proč tolik piješ? Je mi snad souzeno, abych bídně zahynula na suchém písku? Poslouchej a přestaň s tím! Kvůli tobě tu přeci neumřu!“

Kráva se rozhlédla kolem, kdo ji to kárá, a když uviděla, že je to jen nepatrná rybka, posměšně zabučela: „Ty prťavá šňupko, zrovna tebe se budu bát! Jen si dej pozor, ať tě nespolknu!“ a pila dál, až všechnu vodu vypila.

Jenomže nezřízená buvolí žízeň měla tu malou rybku k takovému hněvu a vzteku, že vyskočila a to velikánské zvíře na jeden ráz spolkla. A bylo to!

Nestalo se snad té buvolí krávě po právu? Neměla ubohé rybce vypít všechnu vodu a ještě se jí kvůli tomu vysmívat! [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Die Büffelkuh und das Fischlein“ je ze sbírky pohádek filologa a folkloristy Josepha Haltricha (22.07.1822 -17.05.1886).Z němčiny přeložila, pro vaši potěchu po svém převyprávěla a poznámkami opatřila Jitka Vlk Martináková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková