Vlk a člověk podruhé

Joseph Haltrich



Vlk se jednou chlubil lišákovi, že je nejsilnější na světě a nikoho se nebojí, ale lišák pravil: „Já ale znám jednoho, který je silnější než ty, je to člověk.“ „Co?“ zařval vlk: „Tomu rozlámu všechny kosti v těle a pak ho roztrhám, jen až ho někde uvidím!“ „No, já tě mohu k jednomu takovému dovést.“ odvětil lišák.

Tak šli a potkali starého muže, byl celý sehnutý a seschlý. „Tohle je člověk?“ zeptal se vlk. „Ne, tohle už byl člověk!“ odvětil lišák. Šli kousek cesty a uviděli dítě, jak si hraje na poli. „Tohle je člověk?“ zeptal se vlk. „Kdepak, tohle člověk teprve bude!“ odvětil lišák. Udělali ještě pár kroků, a tu jim šel z lesa v ústrety lovec. „Nu, tohle je člověk!“ řekl lišák a odplížil se stranou. Vlk byl celý zdivočelý a odhodlaný, šel lovci vstříc a bručel si pod vousy: „Tak se ti kouknu na zoubek, ptáčku!“

Lovec zůstal klidně stát a vyčkával, až vlk přijde na dostřel, pak zalícil a vystřelil. Vlk se zarazil, náhle ho něco nepříjemně zašimralo na čenichu a z čela mu tekla krev, ale šel dál. Lovec vytáhnul tesák, a když se na něj vlk vrhnul, vrazil mu nůž do boku tak zostra, že vlka rázem přešla k dalšímu potýkání chuť, přežalostně zavyl a pádil pryč.

Lišák se smál, až se za břicho popadal, když vlk přiběhnul. „Tak kdo je silnější, kmotře?“ „Člověk, to je ďábel!“ vykřikl vlk: „Měl kus zkřiveného dřeva, z kterého se kouřilo a lítaly z něj blesky, pak měl plnou dlaň malých kamínků a ty mi hodil do obličeje, nakonec měl u boku takový dráp a ten mě vrazil do žaludku a to bylo to nejstrašnější. Dalšího člověka už nikdy nechci vidět!“ [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Der Wolf und das Menschenkind“ je ze sbírky pohádek „Sächsische Volksmärchen aus Siebenbürgen“ (1856) německého filologa a folkloristy Josepha Haltricha (22.07.1822 -17.05.1886) a je jiným zpracováním známého námětu (srovnej s povídačkou Vlk a člověk). Přeložila a pro vaši potěchu převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková