Strašidelný rytíř

Bratři Grimmové



Koncem 17. století se u hraběte z Roggendorfu[pozn1] nabídnul jako štolba jeden neznámý muž. Byl po složené zkoušce k té službě přijat a bylo mu uděleno řádné jmenování.

Ale událo se, že na hraběcí dvůr dorazil jeden šlechtic a byl k tabuli se štolbou posazen. Cizinec na něj pohlížel překvapeně, byl zamlklý a nechtěl nic jíst, ač mu hrabě co nejpřátelštěji domlouval. Po skončení hostiny se hrabě ještě jednou cizince zeptal na příčinu jeho zasmušilosti; a tu mu onen vypověděl, že ten štolba není živý člověk, nýbrž před Ostende byl na boku střelen a jím vlastnoručně ke hrobu doprovázen. Jako důkaz položil všechny skutečnosti o mrtvém: jeho rodiště, jméno, stáří a souhlasilo to se vším, co sám štolba o sobě před tím vypověděl, takže hrabě dále nemohl pochybovat. Tím měl hrabě důvod, se toho ducha zbavit a dát mu odpuštění. Jako záminku si vzal zmenšení jeho platu, aby si on sám to setrvání ve službě rozmyslel a odešel.

Tu štolba pravil, že ho jistě ten host podřeknul, neboť hrabě neměl příčiny, se jej zbavovat, on mu věrné služby prokazoval a nadále prokazovat chce, prosíc jej, aby jej nadále na svém dvoře strpěl. Ale hrabě trval na tom odpuštění

Proto štolba nežádal žádné peníze, jak bylo ujednáno, nýbrž koně a bláznovský šat se stříbrnými rolničkami, které mu hrabě rád dal a ještě více mu chtěl dáti, ale to se štolba zpěčoval přijmout.

Ale pak se přihodilo, že ten hrabě cestoval do Uher a na jedné naplavenině řeky Rábu potkal toho štolbu v bláznovském šatě a s mnoha spřeženími koní. Ten svého bývalého pána, když jej spatřil, s velkou radostí zdravil a k uctění mu jednoho koně nabídnul. Ale hrabě poděkoval a nechtěl si jej vzít. Když ale štolba viděl sluhu, kterého taky z dřívějška dobře znal, daroval koně jemu. Sluha na něj s radosti vyskočil, ale sotva dosedl, tu se kůň vzepjal do výše a jezdec dopadnul na zem napůl mrtvý. V tom okamžiku handlíř i s koňmi zmizel. [pozn2]




Poznámka 1 - Město Roggendorf najdete ve spolkové zemi Meklenbursko-Pomořansko necelých deset km od severozápadní hranice spolkové země. Dostanete se tam tak, že se z Lübecku vydáte na jih silnici č.207 do 20 km vzdáleného Ratzeburgu a pak na východ po silnici č.208 ujedete něco kolem 15 km a budete v Roggendorfu.
Poznámka 2 - Pověst "Ein gespenstiger Reiter“ je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková