Prýštící pramen

Bratři Grimmové



Na jedné hoře ve Frankách[pozn1], poblíž sídla jednoho urozeného šlechtického rodu, prýští pramen. Přes celý rok je to krásný, zurčící, bublající potůček, který umlkne jen tehdy, když má někdo z tohoto rodu zemřít. Potom vyschne tak dokonale, že člověk nepotřebuje žádné jiné znamení, neboť tímto znamením je přímo pramen.

Jednoho času jeden starý šlechtic z tohoto rodu, muž téměř již osmdesátiletý, ležel smrtelně nemocen v cizí zemi. Protože tušil svoji blízkou smrt, vypravil posla, aby se byl v domovině přesvědčil, zda pramen vyschnul. Při poslově příjezdu byl pramen vyschlý, ale důrazně mu poručili, aby to svému pánovi zamlčel, a řekl mu, že pramen je v pořádku a plný vody, aby se stařec žádnými smutnými myšlenkami neznepokojoval. Tu uslyšev to stařec, vysmál se sám sobě, že ve své pověrčivosti pravdu u nějakého pramene hledal, když ta je jen u Pána Boha, a poručil se do jeho spravedlivých rukou. Tu se mu nenadále v té jeho nemoci ulevilo a netrvalo to dlouho a z toho lože vstal uzdraven. Ale ten pramen marně znamení neukazoval, a až do té doby se vždy jeho předpověď naplnila. A tak tomu bylo i tentokráte, neboť jeden mladý šlechtic z tohoto rodu byl v tom čase nevěrným koně shozen a od toho pádu vzal smrt.[pozn2]




Poznámka 1 - Franky jsou historické území v Německu. V ranném středověku to byla nejdříve provincie franské říše a po jejím rozpadu v 9.století vévodství východofranské a západofranské (porýnské). Roku 911 to byl Konrád I., vévoda franský, kdo byl zvolen prvním německým králem. Vídeňským kongresem 1814-15 byla větší část Frank připojena k Bavorsku. Dnes je součástí spolkové země Bavorsko a půvabný Franský les je opředen mnoha pověstmi.
Poznámka 2 - Pověst "Der quillende Brunnen" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková