Plavec

Bratři Grimmové



V Míšni[pozn1] se jednou událo, že několik pekařských pacholků o svatodušních svátcích během kázání vyšlo ven a nad cihelnou přímo naproti háje, se v Labi koupalo.

Jeden z nich, kterého na svoji plaveckou dovednost spoléhal, řekl svým druhům, pakli se sním o jeden tolar vsadí, on třikrát po sobě neklidnou vodu sem a tam přeplave. Těm druhým dvěma se to zdálo neuvěřitelné, takže s ním souhlasili.

Potom ten smělý člověk podvakráte už se vrátil a potřetí k protějšímu břehu plaval, tu vyskočila před ním do výše obrovská ryba, lososu podobná, a srazila ho do vody, že ten se jistě utopit musel.

Ještě toho dne ho hledali a nakonec ho našli nad mostem. Na celen těle byl poset ranami, z kterým krev vytékala, a že ty jizvy mu musel vodník či jiný vodní duch způsobit, to bylo na pohled každému jasné.[pozn2]




Poznámka 1 - Město Míšeň najdete ve spolkové zemi Sasko cca 25 km severozápadně od Drážďan. Říká se, že do potoků se vracejí raci, že už jsou čistější než před pár lety. Myslím, že až se do Labe vrátí vodník, můžeme se pochválit.
Poznámka 2 - Pověst "Der Schwimmer" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková