Mlynář z Göttelfingenu

Anonym



Byl jednou jeden mlynář, který žil v Göttelfingenu ve Schwarzwaldu [pozn1], a ten během svého života ošidil o obilí tolik lidí, že mu po jeho smrti Pánbů odepřel věčný klid a on musel po nocích strašit ve svém mlýně. Svůj vlastní pohřeb sledoval z okna mlýna, na hlavě prý tenkrát měl čepicí se střapcem a v ústech fajfku; a díval se za svou rakví opravdu smutně přesmutně. Později ho domácí často viděli, jak sedí za pecí a bání tam z fajky.

Aby se ducha zbavili, zavolali domácí jednoho dne mnicha z řádu kapucínů, aby strašidlo opanoval a zahnal. Kapucín nakreslil kolem přítomných ve světnici kruh z vody a čekali. Za chvíli uslyšeli rachot vozu, který jakoby drkotal vzhůru údolím, a za okamžik nato lidské kroky a tu se objevil duch v podobě pudla. Kapucín však psíka vyhnal ven ze dveří a poručil mu, aby přišel v podobě něčeho menšího. Mlynář se tedy vrátil jako havran, ale s tím nebyl mnich taky spokojen, takže nakonec se duch na jeho příkaz proměnil v brouka a toho mohl kapucín lehce opanovat a uvěznit v krabičce. Duch snažně prosil, aby ho zanesli na takové místo, za kterého by mohl vidět svůj mlýn, a tak ho kapucín zastrčil pod jeden kámen na blízké skále.

Nějaký čas to fungovalo, ale protože si lidé z té skály odnášeli pro svoji potřebu kameny, jednoho dne ducha osvobodili a on se vrátil do mlýna a zase tam strašil. Museli tedy znovu zavolat toho kapucína, který tentokrát ducha zahnal tak daleko, že už se nikdy nevrátil, takže si lidé povídají, že od toho času mlynář konečně nalezl ve svém hrobě klid. [pozn2]




Poznámka 1 - Schwarzwald je největší souvislé a zhusta zalesněné pohoří v Německu a najdete ho na severozápadě spolkové země Bádensko-Wurttembersko, jak se pohodlně rozkládá podél Rýna ve své majestátné délce 160 km a šířce na severu 25 km a na jihu už 60 km. Lehko uvěřit tomu, že v tak černém a hustém podrostu se opravdu skrývají pohádkové bytosti, strašidla a skřítkové, hejkálkové a trpaslíci, víly a divoženky. Při zachmuřeném počasí je Černý les opravdu černočerný, jeho údolí jsou spíše úzké a hluboké propasti, jeho pahorky okrouhlé jako starodávná obětní místa. Dovolená ve Schwarzwaldu patří k dobrému tónu od té chvíle, co se poprvé na televizní obrazovce mihnul „doktor z hor“ ve své typické kamizolce, na tváři široký chápající úsměv a v rukou dobro všech lidí. Turisté, kteří sem přijíždějí z celého světa, odjíždějí očarování nejen nekonečně rozlehlým lesem, ale i nádhernými jezery, ze kterých jsou Titisee, Mummelsee a Feldsee ta nejkrásnější, nejvyššími německými vodopády Triberg nebo pramenem Dunaje, který tvoří říčky Brigach a Breg.
Poznámka 2 - Lidová pověst „Der Müller von Göttelfingen“ je ze souboru německých lidových pověstí „Das Bleichebrückle zwischen Löffigen und Rötenbach“ v projektu virtuální knihovny Gutenberg. Její podoba vychází z knižní předlohy „Sagen aus Deutschland“ (1953), kterou vydalo rakouské nakladatelství pro děti Carl Ueberreuter.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková