Kamenný dům v Bunde

Anonym



Nedaleko městyse Bunde[pozn1] ve Východním Frísku stojí ještě dnes stařičký dům, který zná každé dítě pod jménem Kamenný dům. Před mnoha lety v něm žila jedna dívka, která byla sice krásná na těle, ale srdce měla z kamene. Ucházel se o ni marně jeden statečný rytíř; když všechny jeho prosby vyšly naprázdno, vzal na sebe znamení kříže a vytáhnul do Zaslíbené země, aby tam našel od své lásky klid.

V městečku Bunde tenkrát bydlela jedna stará žena, která o bolesti toho rytíře věděla a pojala ji k němu lítost i rozhodla se, že mu pomůže. Uvařila nápoj lásky a nechala jej tajně té dívce vypít. Pak na jednom trámu Kamenného domu učinila sedm kouzelných značek. Tento tajuplný prostředek působil, a tak se brzy dívka užírala láskou k onomu rytíři, celé dny vyhlížela k jihu, zda se k ní nevrací.

Když se dívka konečně doslechla, že v té daleké zemi jinoch nalezl smrt, neunesla tu bolest a brzy ho následovala do hrobu. Ale ta nebožačka v hrobě nenalezla pokoje, každou noc bloudila po domě; mnoho lidí ji prý spatřilo. Jednou ale přece jen přišel čas, kdy měla být z toho nepokojného toulání vysvobozena. Nový vlastník Kamenného domu[pozn2] si chtěl uložit rašelinu, tak vyšel na půdu a tam na jednom trámu uviděl ony kouzelné značky.

Tu pomyslil na svého malého synka a myslil si tak, že ten hloupý klouček tam něco načmáral, protože ještě neumí číst ani psát. A ty značky smazal. Od toho času měla ta dívka v hrobě klid a nikdo ji vícekrát už nespatřil.[pozn3]




Poznámka 1 - Městys Bunde najdete ve spolkové zemi Dolní Sasko v oblasti Východního Fríska u hranic s Nizozemskem. Z Oldenburgu se vydejte na západ dálnicí A28 na křižovatce u města Leer odbočte na jich na dálnici A31 a máte to už jen 15 km.
Poznámka 2 - Název Kamenný dům není v pověsti osvětlen, můžeme se jen domnívat, že je to upomínka na kamenné srdce té dívky.
Poznámka 3 - Lidová pověst "Das Steenhus bei Bunde“ je ze sbírky pověstí ze spolkové země Dolní Sasko. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková