Jak přišel sedláček do nebe

Bratři Grimmové



Byl jednou jeden zbožný sedláček a ten jednoho dne umřel, a tak se vydal k nebeské bráně. Toho času tam zrovna dorazil jeden bohatý muž, který si také myslil, že patří do nebe. Tu k nebeské bráně přišel svatý Petr s klíčem, otevřel ji a pozval dovnitř toho boháče, zatímco sedláčka, jak se zdálo, vůbec neviděl, protože bránu ihned zase zavřel.

Sedláček stál venku celý zkoprnělý a poslouchal, jak v nebi toho bohatého pána s velkou radostí a slávou vítají, jak mu vyhrává nebeská hudba a andělé pějí Halelujá a Hosana.

Když za nějakou chvíli zase vše umlklo, přišel svatý Petr, nebeskou bránu otevřel a pozval sedláčka dovnitř. Ten si myslel, že také jemu budou hrát nebeské píšťaly a trumpetky a zazpívají mu andělé, aby ho uvítali, ale všude bylo ticho. Přijali ho tam sice se vší láskou a andělé mu přišli v ústrety, ale žádný nezpíval. Tu se udivený sedláček svatého Petra zeptal, proč jemu nikdo nehrál ani nezpíval jako tomu boháči, zda už i v nebi převzali lidské manýry a lidi měří podle bohatství.

Tu svatý Petr řekl: „Nebuď bláhový, človíčku, tys nám stejně milý jako ti druzí a budeš užívat všech nebeských radostí jako ten boháč. Považ, nějaký chudý sedláček přijde do nebe každý den, ale tak bohatý pán jen jednou za sto let!“ [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Das Bürle im Himmel“ (KHM 167) je z rozsáhlé sbírky pohádek bratří Grimmů „Kinder-und Hausmärchen“ (1812-15, 1822, 1857). Z němčiny pro vaše potěšení přeložila a pro vaši radost po svém převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková