Hastrman

Bratři Grimmové



Kolem roku 1630 vyprávěla na faře ze vsi Breulieb, půl míle od města Saalfeldu[pozn1], v přítomnosti kněze jedna stará porodní bába následující příběh, který se prý udál její matce, rovněž porodní bábě: Posledně jmenovaná byla jednou v noci volána, aby se rychle oblékla a k rodičce spěchala. Byla tma, ale ona přece vyšla ven a nalezla dole čekat nějakého muže, kterému řekla, ať promine, jen co si světlo vezme, pak ho bude následovat. Ale on ji nabádal ke spěchu, že na cestu je dobře vidět i bez světla, že nemohou zabloudit. Pak jí zavázal oči, tu se žena velmi polekala a chtěla křičet o pomoc, ale on ji uklidňoval, že se jí nic zlého nestane, ať s ním beze strachu jde. Tak společně šli, pak žena uslyšela, jak muž udeřil prutem do vody a oni sestupovali stále hlouběji až dorazili do nějaké světnice. Ve světnici nebyl nikdo než rodička. Průvodce ji konečně sundal šátek z očí, zavedl ji k posteli a poručil svou ženu do jejích rukou; sám vyšel ven. Pak pomohla porodní bába děťátku na svět, uložila šestinedělku do postele, vykoupala dítě a učinila všechno, co bylo nutné.

S neskrývanou vděčností jala se jí ta žena vypravovat: „Já jsem stejně jako vy Boží člověk a byla jsem tím hastrmanem unesena. Když jsem nyní dítě na svět přivedla, třetího dne mi jej jako pokaždé sní. Přijďte toho třetího dne k rybníku, pak uvidíte, jak se jeho voda mění v krev. Jakmile můj muž přijde a bude vám nabízet peníze, nesmíte si vzít více, než jindy za tyto služby berete, jinak vás zahubí, mějte se na pozoru.“ Poté přišel hastrman, vztekle a zle zahlížející, dovnitř, a když seznal, že vše je, jak má být, porodní bábu pochválil. Nato hodil na stůl hromadu peněz a pravil: „Tady si vezměte, kolik chcete.“ Ale ona byla opatrná a pravila: „Nevezmu si nic víc než od jiných, kteří mají peněz nepatrně, dejte mi jen tolik; a pokud to není pro vás příliš, ještě bych si přála dostat se zpět domů.“ Tu jí hastrman odvětil: „To ti Bůh našeptal!“ a sám ji zaplatil a dovedl ji v pořádku domů. Ve stanovený den však ta porodní bába k rybníku nezašla, neboť se velmi bála.[pozn2]




Poznámka 1 - Město Saalfeld najdete ve spolkové zemi Duryňsko. Vydáte se dálnicí č.4 směrem na Erfurt až přijedete na místo, kde se kříží s dálnicí č.9 a odbočíte na směr do Norimberka. Pojedete asi 18 km a pak sjedete na silnici č.281 směrem Neustadt, odtud je to do Saalfeldu už jen 40 km na západojihozápad.
Poznámka 2 - Pověst "Der Wassermann“ je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková