Bockhornský pastor a ďábel

Anonym



Na začátku minulého století žil v Bockhornu [pozn1] ve Frísku pastor jménem Grimm, který měl půtky s ďáblem. To bylo tak:

Jednoho večera si pastor vyšel za svými záležitostmi a doma zůstala jen děvečka Margita. Pojednou kdosi silně zabušil na domovní dveře a děvečka spěchala, aby otevřela. Přede dveřmi stál pastor. Bez toho, že by jí byl pozdravil, kráčel rovnou do své studovny. Děvečce se takové chování nezdálo, ale neřekla nic a šla za svou prací.

Brzy nato opět někdo klepal na dveře. Margita otevřela a k jejímu údivu tam stál znovu pastor a tentokrát ji přál hezký večer. Celá vystrašená odvětila: „Můj bože, pane pastore, já jsem vám už jednou otvírala.“ „Aha, kdepak ten návštěvník je?“ zeptal se důstojný pán. „Ve vaší studovně.“ odvětila. Pastor vstoupil dovnitř a zvědavá Margita se postavila za dveře studovny a naslouchala. Tu slyšela, jak se ti dva mocně potýkali. Pastor odrážel ďábelské kletby biblickými průpovídkami a nakonec přece jen zvítězil. Pozvolna uvnitř vše utichlo a Margita se odplížila za svou prací.

Za mlou chvíli přišel bledý pastor, celý zalitý potem, za ní a zajíkal se: „To byl opravdu strašlivý boj, Margito, žádnému člověku o téhle ďábelské příhodě neříkejte.“

A protože děvče toho zákazu dbalo, nikdo se nic bližšího o tom, co se za zavřenými dveřmi studovny dělo, nedozvěděl. [pozn2]




Poznámka 1 - Obec Bockhorn najdete ve spolkové zemi Dolní Sasko. Vydejte se dálnicí č.29 z Oldenburgu směrem na sever a po cca 40 km jste v Bockhornu.A když už tam budete navštivte přírodní památku - 650 ha rozlehlý neuenburgský prales, který se rozkládá mezi obcemi Neuenburg, Zetel a Bockhorn, a je v něm vyznačeno 15 km turistických tras.
Poznámka 2 - Lidová pověst "Der Teufel und der Pastor von Bockhorn“ je ze sbírky pověstí ze spolkové země Dolní Sasko. Přeložila a převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková