Potrestaný platýz

Bratři Grimmové



Ryby byly již delší dobu nadmíru nespokojené, protože v jejich říši vládl chaos a nepořádek. Při plavání jedna narážela do druhé a ta druhá do třetí, plavaly si vlevo či vpravo, jak se jim to zrovna hodilo; jednotlivé ryby se mísily mezi hejna nebo se jim stavěly do cesty; když byla některá silnější, tloukla slabší, aby jí uhnula z cesty; inu, dělo se mezi rybami tuze moc bezpráví. „Kdybychom tak měly krále, ten by jistě do naší podvodní říše zavedl pořádek.“ řekly si ryby a domluvily se, že si zvolí krále. A tím králem bude ten, kdo nejrychleji dokáže proplavat vlnami, stejně jako kdyby spěchal někomu na pomoc.

Tak se jednoho dne všechny ryby sešly k závodu. Postavily se u břehu do jednoho šiku, a když dala štika ocasem znamení, závod začal. Jako šíp vystřelila štika, za ní sleď, pak mřínek, okoun, kapr a všechny ostatní ryby. Vyplul také platýz, protože i ten by rád byl králem.

Najednou zepředu zazněl pokřik: „Sleď je první! Sleď je první!“ „Kdo je první?“ zvolal rozhořčeně platýs, který zaostával: „Kdo je první?“ „Sleď! Sleď!“ zněla odpověď. „Cože, obyčejný sleď?“ volal ten závistivec: „Obyčejný sleď?“

Platýz samým znechucením tak křivil svoji rybí tlamu, až mu za trest zůstala nakřivo až dodnes. [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Die Scholle“ (KHM 172) je z rozsáhlé sbírky pohádek bratří Grimmů „Kinder-und Hausmärchen“ (1812-15, 1822, 1857). Z němčiny pro vaše potěšení přeložila a pro vaši radost převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková