O chytrém pacholkovi

Bratři Grimmové



Zdalipak jste někdy přemýšleli o tom, jak musí být šťasten pán, kterému se v domě vše daří, neboť má chytrého pacholka, který sice jeho příkazy a zákazy slyší, ale nic si z nich nedělá a raději poslouchá svůj vlastní rozum? Tak to si poslechněte tenhle příběh o Honzíkovi, kterého jednou jeho pán poslal, aby hledal ztracenou krávu.

Honzík se dlouho se nevracel, a tak si pán pomyslil: „Inu, Honzík, to je mi věru služebník, nelituje žádné námahy!“ Ale Honzík stále nikde, až se pán počal obávat, že se mu něco zlého stalo, a tak vyšel ven, aby se po něm podíval. Nachodil se pěknou chvíli, než konečně pacholka našel, jak rázuje po poli sem a tam. „Nu, milý Honzo,“ řekl pán, když ho dohonil: „našel jsi tu krávu, pro kterou jsem tě poslal?“ „Ne, pane,“ odvětil Honzík: „krávu jsem nenašel, protože jsem ji ani nehledal.“ „Co jsi tu tedy hledal?“ „Něco lepšího a taky jsem to se štěstím našel.“ „A co to je, Honzo?“ „Tři mravenci.“ odvětil pacholek. „A kdepak jsou?“ zeptal se pán. „Toho prvního vidím, toho druhého slyším a toho třetího honím.“ odpověděl chytrý pacholek.

Z toho si vezměte příklad! Nestarejte se o pány ani jejich příkazy, dělejte raději to, co vás napadne a k čemu máte chuť! Pak se budete mít stejně jako chytrý Honzík! [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Der kluge Knecht“ (KHM 162) je z rozsáhlé sbírky pohádek bratří Grimmů „Kinder-und Hausmärchen“ (1812-15, 1822, 1857). Z němčiny pro vaše potěšení přeložila a pro vaši radost převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková