Jak vlci slavili svatého Jána

Joseph Haltrich



Vlci společně slavili den svatého Jána; hodovali a nemírně popíjeli, byli veselí a dobře naložení. Tou dobou svým pánům utekla jedna stará kočka, kterou chtěli utopit, protože už nechytila žádnou myš, jeden starý, vysloužilý kůň, kterého chtěli vydat rasovi, protože se už nehodil k žádné práci, a jeden kohout, kterého chtěli podříznout. Cestou se ti tři setkali a spřátelili a čirou náhodou narazili na opuštěný dům jednoho z oslavujících vlků a uložili se tam ke spánku.

Když se opilý vlk v noci připotácel domů, našel tam strašlivá zjevení. Neotálel a utíkal zpět, aby svolal všechny vlky. Jenomže žádný z nich se k jeho domu neodvážil. Nakonec donutili riskovat život jednoho starého a kulhavého vlka, protože prý měl z nich nejmenší cenu. Ten šel strachy celý bez sebe do domu a neuteklo mnoho vody a už se řítil zle zřízený zpět a toto vyprávěl:

Jedna cikánka (to mínil kočku) mne hladila po čumáku zubatými vochlemi, její muž (tím mínil koně) mi dal do žaludku ránu kovářským kladivem a ten bazilišek s ohnivou korunou (to mínil kohouta) po mě sekal šavli a volal: „Zabte ho! Zabte ho!“ Žádný vlk se do toho domu více neodvážil.

Kohout, kočka a kůň tam tedy bydleli až do konce svých dní. Kohout poklízel světnici a dvůr, kůň tahal a štípal dříví a kočka vařila. Inu, měli se tak dobře, že to ani vypovědět nedokážu. [pozn1]




Poznámka 1 - Lidová pohádka „Der Johannistag der Wölfe“ je ze sbírky pohádek „Sächsische Volksmärchen aus Siebenbürgen“ (1856) německého filologa a folkloristy Josepha Haltricha (22.07.1822 -17.05.1886). Z němčiny pro vaši radost přeložila, po svém rozumu dovyprávěla a poznámkami opatřila Jitka Vlk Martináková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková