Divodějná kolébka

Bratři Grimmové



V Dolních Rakousích nedaleko města Baden stojí trosky prastarého hradu Rauheneck[pozn1], o kterém pověst vypráví[pozn2]:

V podzemní hradu jsou prý ukryty nesmírné poklady a jeden by je mohl vyzvednout. Toho jednoho by ovšem museli jako dítě kolébat v kolébce, která by byla vyrobena ze stromu a ne ledajakého. Ten strom by musel vyrazit jako tenounký proutek ze zdí vysoké hradní věže a pak vyrůst v mohutný dub.

Pokud by stromek někdo pokácel dřív, než by dospěl, nebo by, nedej bože, sám z vůle boží uschnul, pak by se muselo čekat na nové semínko, až by vzklíčilo. [pozn3]




Poznámka 1 - Ruiny hradu Rauheneck z 12.století, ke kterým vede přes hluboký hradní příkop jako kdysi dřevěný most, najdete 2,5 km na západ o rakouského městečka Baden, které leží cca 20 km na jih od Vídně. Ve středověku sloužil s nedalekou pevností Rauhenstein a hradem Scharfeneckem jako strážní místo pro ochranu obchodní cesty.
Poznámka 2 - Zdejší lidi by vám tuhle pověst vyprávěli jinak. O pokladech nevědí nic, ale ten jeden v kolébce kolébaný by prý konečně mohl vysvobodit zakletého ducha, ale musí být narozený v neděli a v dospělosti se stát knězem. Jelikož je tomu asi sto let, co vichřice vytrhla mladá dub i s kořeny, bude si muset tech duch ještě na vysvobození počkat:-)
Poznámka 3 - Lidová pověst "Die Wiege aus dem Bäumchen" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Přeložila a převyprávěla Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková