Obří sloupy

Bratři Grimmové



Nedaleko obce Miltenberg [pozn1] stojí vysoká hora, na jejímž hřebenu, pokrytém temným lesem, může poutník narazit na devět obrovských a mohutných kamenných sloupů.

V každém sloupů je velký otvor, do kterého se podle pověsti vkládala násada, neboť kamenná kladiva sloužila obrům, kteří tenkrát tento kraji v hojném počtu obývali a stavěli most přes řeku Mohan. [pozn2]




Poznámka 1 - Okresní město Miltenberg najdete na levém břehu řeky Mohan ve spolkové zemi Bavorsko. Nepříznivá poloha města v záplavovém území Mohanu zapříčinila opakované záplavy, které město několikrát v jeho historii zničily. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1237, kdy byl zmíněn jako podhradí hradu Mildenburg, pod jehož ochranou se pomalu rozrůstal do dnešní krásy. Procházka historickým centrem s pestrobarevnými hrázděnými domy a návštěva uměleckých sbírek v rekonstruovaném Mildenburgu je prostě povinná :-)
Poznámka 2 - Pověst "Riesensäulen" (DS 19) je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů „Deutsche Sagen“ (1816-1818). Pro vaše potěšení z němčiny přeložila, po svém převyprávěla a poznámkami doplnila Jitka Martináková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková