Obří prst

Bratři Grimmové



Na břehu řeky Sály, v okolí města Jena[pozn1] žil kdysi dávno jeden zlý a divoký obr, který v okolních horách pořádal své hostiny; například na hoře Landgrafenberg[pozn2] dosud říkají jedné její části Lžíce, protože tam tenkráte obr prý upustil svoji lžíci.

Obr byl stvoření bezbožné a hrubé dokonce i vůči své matce, a když mu tato činila výčitky pro jeho zpustlý život, tu jí nadával, haněl ji a tupil. S lidmi, které posměšně nazýval trpaslíky, zacházel ještě hrozivěji. Jedenkráte, když ho matka opět napomínala, rozběsnil se tak, že ubohou ženu srazil pěstí a jedinou ranou zabil.

Po tom strašlivém zločinu se za jasného dne pojednou setmělo, jako by byla černá noc, zvedla se mohutná bouře, která začala do hory metat zlověstné blesky a metala jimi tak dlouho a strašlivě, až obra konečně srazila k zemi. Pak začala přes ležícího obra hrnout padající balvany a těmi ho zcela pohřbila.

Jako připomínka strašlivého obřího činu a jako jeho věčný trest mu zůstal z hrobu vyčnívat malíček.

Obří prst se tyčí jako vysoká štíhlá věž na hoře Hausberg[pozn3] a dodnes jí říkají Hněvín. [pozn4]




Poznámka 1 - Město Jena leží na řece Sále ve spolkové zemi Duryňsko. Mezi vzdělanci je známa jako univerzitní město, protože tu sídlí vyhlášená univerzita Friedrich Schillera, která byla založena v roce 1558. Dlouhá staletí ležela ve stínu nedalekého noblesního Výmaru, ale vše ji vynahradil novověk, kdy se stala díky vizionářskému podnikateli Carlu Zeissovi evropským centrem optiky a jemné mechaniky. Kdo měl někdy v ruce teodolit, ví, o čem mluvím.
Poznámka 2 - Pokud vám zní jméno Landgrafenberg povědomě, tak vězte, že na této strmé výšině na levém břehu Sály u Jeny rozložil svá vojska císař Napoleon 14. října 1806, aby si odtamtud odnesl vítězství nad pruskými a saskými pluky z bitvy, kterou historikové později pojmenují jako Bitva u Jeny.
Poznámka 3 - Vápencová hora Hausberg u Jeny je oblíbený výletní cíl už od časů romantických, tenkrát tu postávali básnící ve vytržení nad ruinami kdysi majestátných strážných hradů, které chránily pod nimi ležící brod na řece Sále.
Poznámka 4 - Lidová pověst „Der Riesenfinger“ (DS 137) je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů „Deutsche Sagen“ (1816-1818). Pro vaše potěšení z němčiny přeložila, po svém převyprávěla a poznámkami doplnila Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková