Král Zelenoles

Bratři Grimmové



Před dávnými časy žil na Christenbergu[pozn1] v Horním Hessensku král, který si tu postavil zámek. Měl jedinou dceru, na kterou velmi držel a kterou jako drahocennost opatroval. Jednou přišel nepřítel, jeden král, kterému říkali Zelenoles, a oblehl jeho zámek, a když bylo to obléhání dlouho trvalo[pozn2], tu dodávala tomu králi v zámku jeho dcera odvahu. Tak to trvalo do májových dnů. Tu jednoho dne za rozbřesku princezna uviděla nepřátelské vojsko vzhůru táhnouti se zelenými stromy. Tu se velmi polekala a strachovala, neboť ihned věděla, že je vše ztraceno a řekla otci: „Otče,vzdejte marný boj, zelená se nepřítele voj!“ S tím poslala svého otce do tábora krále Zelenolesa, s kterým bylo pak ujednáno, že ona sama bude mít zajištěn volný průjezd, smí si vzít osla a na něj, co onen osel unese. Tak vzala dcera otce[pozn3], zabalila jej spolu s nejcennějšími šperky a ubírala se pryč. A když byli pěkný kousek cesty urazili a unavili se, tu pravila princezna. „Zde jsi odpočineme.“ Od toho dostala blízká vesnice svoje jméno[pozn4]. Za nějakou chvíli táhli dál skrze divočinu až do hor, kde našli místo, kde pravila princezna: „Tady je ono pole.“ A tam zůstali a postavili si nový zámek a pojmenovali jej Hatzfeld[pozn5].

Až do dnešního dne jsou tu jeho zbytky, a město které je nedaleko nese jméno toho hradu Hatzfeld.[pozn6]




Poznámka 1 - Půvabnou horu Christenberg si můžete prohlednout na webových stránkách městečka Münchhausen am Christenberg ve spolkové zemi Hessensko.
Poznámka 2 - Obléhání trvalo devět let. Jednou král oklamal nepřítele, když nechal z hradu házet upečené koláče, zatímco obléhatelé hladověli. Od té doby se přilehlému údolí říkalo Hladové údolí (poznámka bří Grimmů).
Poznámka 3 - Podle jiných verzí to neudělala dcera, ale královna (poznámka bří Grimmů).
Poznámka 4 - Ta obec se jmenuje Wollmar a leží na rovině asi hodinu cesty od Christenbergu (tolik bří Grimmové). Jde o slovní hříčku. Princezna říká v originále: „Hier wollemer ruhen!“ (wollemer = wir wollen).
Poznámka 5 - Hatzfeld je malé městečko na řece Eder, vzdáleném od Christenbergu asi čtyři hodiny cesty na západ (tolik bří Grimmové). Opět slovní hříčka. Princezna v originále řekne: „Hier hat’s Feld!“ Dnes najdete Hatzfeld na severozápadní hranici spolkové země Hessensko, vydáte-li se z Frankfurtu nad Mohanem na sever tak cca 120 km.
Poznámka 6 - Pověst "König Grünewald" je z rozsáhlé sbírky pověstí bratří Grimmů. Překlad Jitka Janečková.



www.pohadky.org - server plný pohádek pro malé i velké.
Licence Creative Commons 3.0 - Uvedte autora(BY)-Nevyuzivejte dilo komercne(NC)-Zachovejte licenci(SA)

Webmaster: Petr Macek (webmaster@pohadky.org)
Texty: Jitka Martináková